fredag 27 februari 2009

Blogg B: Etikens gråzoner


Det Fria Ordet vs. Etiska Gränsdragningar


Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är två av Sveriges fyra grundlagar. Dessa två lagar värnar om det fria ordet och är avgörande för mediernas funktion. I vår demokrati är det en hörnsten att medierna granskar och rapporterar ifrån myndigheter och samhälle.
     Men det finns risker för såväl privatpersoner som samhället i stort om tryck- och yttrandefriheten inte vägs samman med etiska gränsdragningar. Medierna har tagit fram en pressetisk samling: Spelregler för press, radio och tv. Det är inga juridiska regler, men det är sätt att ringa in en gemensam uppfattning om nyhetsförmedlarnas etiska värderingar. Spelreglerna blir något att utgå ifrån i den debatt som gång på gång aktualiseras när olika medier väljer att publicera olika mycket information.
     Ofta handlar diskussionerna om namnpubliceringar, framför allt i fråga om mördare eller sexualförbrytare. I spelreglerna kan man läsa: ”Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.”
     Debatten tenderar att kretsa kring hur allmänintresse ska definieras. I varje enskilt fall måste redaktionen fråga sig vad syftet är med att publicera namn eller andra fakta som kan identifiera personen i fråga. Är det för att varna allmänheten? Eller för att kunna skapa en rättvis helhetsbild av händelseförloppet, där personidentifierande information inte kan undgås? Eller är det för att locka läsare genom att publicera detaljer som ingen annan publicerar?
     De skäl man tycker sig finna bör ställas mot de avgörande konsekvenser en namnpublicering får för personen och dess anhöriga. Inte minst barn till identifierade brottslingar blir oerhört utsatta. Ibland förs argument fram om att namnpubliceringar i media motverkar att människor faller tillbaka i brottslighet, men detta kan starkt ifrågasättas. Det finns snarare anledning att hävda det motsatta. För det första finns det människor som faktiskt triggas av denna typ av publicering, risken är att media förstärker en av drivkrafterna för den här kategorin brottslingar. För det andra skapas en stark ”vi-och-de”-känsla när media hänger ut gärningsmannen. Efter att en gång ha blivit allmänt identifierad som brottsling finns risken att skam, aggression och utanförskap håller kvar individen i kriminalitet.
    I december i fjol mördades en 26-årig man i Malmö. Omständigheterna kring mordet ledde till att medierna fick anledning att fundera särskilt över de etiska gränsdragningarna. Och de kom fram till olika slutsatser.
     Mannen som mördades var homosexuell. De misstänkta pojkarna, en 15-åring och en 17-åring, var muslimer och aktiva i samma religiösa församling. En av dem drev en blogg på internet – en blogg som handlade om islam- och moralfrågor. Informationen om brottet och de misstänkta spreds snabbt på internet; pojkarna publicerades med namn och personnummer. Mordet lyftes fram som ett eventuellt hatbrott. Motivet skulle vara att mannens sexuella läggning stred mot pojkarnas moraliska åsikter med grund i deras religiösa tro.
     Det är viktigt att här stanna upp och påminna sig om att pojkarna inte är dömda för brottet. De är misstänkta, men nekar till brott. Polisen har heller inte hittat någonting som tyder på att mordet skulle vara ett hatbrott. I Spelregler för press, radio och tv kan vi läsa: Tänk på att en person, misstänkt för brott, i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger.”
     De tryckta medierna hanterade situationen väldigt olika. En tidning spekulerade fritt i möjligheten att mordet är ett hatbrott. Man skriver om att 17-åringen ber dagligen, och redogör för moraliska ställningstaganden i hans blogg. En annan tidning väljer att helt utelämna de misstänktas bakgrund och teorier om en eventuell motivbild.
     Det är inte ovanligt att spekulera i möjliga motivbilder när ett brott begåtts, men i det här fallet blir det extra känsligt. Varför? För det första pekar spekulationerna ut en begränsad grupp. Steget ifrån att stå för en moralisk åsikt till att mörda någon till följd av denna är naturligtvis stor. När media lyfter fram moraliska ställningstaganden utifrån en specifik religion som ett troligt motiv till mord, trots att polisen inte lämnat några uppgifter om att brottet skulle ha koppling till just detta, så säger man att det steget skulle vara litet. Risken med en sådan typ av journalistik är att det skapas ett dömande samhällsklimat där medierna tar över polisens och domstolarnas roll.

fredag 13 februari 2009

Blogg A: Nyhetsvärdering


Zimbabwe får premiärminister och Polarn O. Pyret återkallar barnoveraller 
- om nyhetsvärderingens faktorer och resultat

När jag var yngre och Göteborgsposten landade på köksbordet hemma hos min familj, var det ofta ganska förutsägbart vem som plockade till sig vilken del. Min storebror tog Del 2, där sporten fanns. Jag och mina systrar tittade mest i Del 3: nöjesdelen. Del 1, där huvudnyheterna presenterades, lästes främst av mamma och pappa.
   Redan här kan man ju se att var och en i familjen fick en relativt begränsad del av nyhetsflödet. Lägg då dessutom till den process som kallas nyhetsvärdering och nyhetsurval. En mängd faktorer som ledde fram till att de nyheter som hamnade på vårt köksbord varje morgon var just de, och inga andra.
Nyhetsvärdering brukar delas upp i två styrfält; dels vad publiken tros vara intresserad av och dels vad som bedöms att publiken bör ta del av. Vilket som är det primära varierar – dels varierar det mellan olika tidsperioder, men också mellan olika tidningar, TV-kanaler och radiostationer.
Bland de nyheter som gått igenom värderingsprocessen sker också ett nyhetsurval, där ekonomi och ”vad som passar in” ofta styr. ”Vad som passar in” grundas då inte i huvudsak på ideologisk eller etisk grund, det hör till nyhetsvärderingen, utan bestäms snarare av formmässiga och organisatoriska omständigheter.
För att ge rättvisa åt mina syskon, och mig själv, vill jag påpeka att vi alla fyra tar del av nyhetspubliceringen i en större omfattning idag än när vi var barn. Jag tror dock inte att någon av de andra tre skulle protestera om jag säger att vi främst tar del av det som presenteras för oss på ett lättillgängligt sätt. Vi gör som jag tror att folk gör mest: läser i första hand de stora rubrikerna i tidningarna, tittar på TV-kanalernas vanliga nyhetssändningar, kollar främst in de artiklar som länkats från nätupplagornas startsidor, och lyssnar på radio sådär i allmänhet. Då är det ju inte desto mindre intressant att fundera kring orsakerna till att vi får del av just det vi får del av, och inte minst – varför vi inte får del av det andra?
Den här veckan har temat på journalistikkursen varit just nyhetsvärdering. Jag har valt ut två nyheter som publicerats under veckan och funderat kring varför just dessa fått den plats de fått – och inte mer eller mindre.

Onsdag kl.11.11 DN publicerar i sin nätupplaga en artikel om att Tsvangirai svurits in som premiärminister i Zimbabwe. Nyheten ligger länkad från startsidan under dagen, även om den efterhand kommer allt längre och längre ner i takt med att nyare artiklar publiceras.
Artikeln är utförlig och i marginalen länkas dessutom till flera tidigare artiklar om utvecklingen i Zimbabwe. DN väljer att ge relativt mycket utrymme åt händelsen – med allt rätt, tycker jag.
Denna förändring på den politiska arenan kan bli ett enormt avgörande steg för Zimbabwes utveckling. President Mugabe har styrt landet sedan 1980. Från att ha varit ledare för den befrielserörelse som störtade apartheidregimen har han fört Zimbabwe till en total kris; stora delar av befolkningen har flytt landet, ekonomin har i det närmaste kollapsat, våld och hot har blivit vardag. Efter intensiva förhandlingar sedan det omtvistade valet och omvalet i fjol, ska Mugabe alltså nu dela på makten med den tidigare konkurrenten Tsvangirai; ledaren för oppositionspartiet MDC.
Vad finns då att säga om nyhetsvärdet i det här fallet? DN har rapporterat från Zimbabwe tidigare, och att fortsätta följa utvecklingen i nätupplagan känns därför naturligt. Det bör också finnas ett intresse hos många av läsarna; krisen i Zimbabwe sträcker sig decennier tillbaka, och landet har länge styrts av en totalitär regim. En samlingsregering med oppositionen innebär förändring. Det skapar nya möjligheter, men det skapar också oro kring hur detta samarbete ska fungera. Även för de läsare som inte är närmare insatta i just Zimbabwes situation borde händelsen onekligen vara både uppseendeväckande och av intresse.
Något som väger tungt i nyhetsvärderingen är närhetsfaktorn; hur nära, både kulturellt och geografiskt, är det inträffade för läsarna? Ett tydligt exempel på detta är när svenskar varit med i olyckor utomlands; en olycka som annars kanske inte hade nämnts alls, eller möjligen tagits upp i en notis, får då ett stort nyhetsvärde.
Gällande den politiska utvecklingen i Zimbabwe har den för det första en stor direkt för alla de människor som bor i landet och som har flytt landet. Det väger naturligtvis tungt. Ser man det ur ett internationellt perspektiv är det också en viktig utveckling att följa; styret i Zimbabwe är avgörande för både handels- och biståndsfrågor.
Varför får då inte händelserna i Zimbabwe större uppmärksamhet? Jag tror att det är just närhetsprincipen som väger tungt: Zimbabwe ligger långt bort, både geografiskt och kulturellt. Jämför man då med USA, där valet fick enormt mycket mer uppmärksamhet, upplever nog många svenskar att USA ”känns” närmare. Framför allt så påverkar USA:s politik den internationella arenan, och därigenom Sverige, i en utsträckning som Zimbabwes – eller något annat lands politik – inte kommer i närheten av. En annan betydande faktor är hur lätt eller svårt det är att få information och hitta trovärdiga källor.

Torsdag 16.28 SVT:s Play Rapport på nätet rapporterar i ett kortare klipp om att en barnoverall från Polarn O. Pyret återkallas. Overallerna, som har sålts sedan hösten 2007 fram tills nu, har en stor luva som kan innebära en kvävningsrisk om barnet får den över ansiktet.
Här handlar det om en helt annan typ av nyhet. I det här fallet är målgruppen väldigt liten; det primära syftet med klippet är att informera de som har köpt just en sådan här overall. Målgruppen är dock svår att nå på något annat sätt än genom att informera brett i media, och meddelandet är av allvarlig karaktär; overallerna kan innebära livsfara för barnen. Från redaktionens sida är det är heller inte en nyhet som tar mycket resurser eller tid i anspråk.

Avslutningsvis vill jag uppmuntra mig och själv och er till att fundera vidare kring nyhetsvärdering. Det är komplext, men det är viktigt. Och jag är övertygad om att det går att påverka.

torsdag 12 februari 2009

Journalistikkurs


Journalistik
Karlstads Universitet, distans. 
15hp.

Vårtermin 2009
Ny termin. 
Vår. 
Journalistik! 

Så är det. Parallellt med mina engelskstudier läser jag under våren journalistik. Under kursen kommer vi att blogga om olika journalistikrelaterade frågor. Och här är den; min blogg. Välkommen! 

Våra uppgifter kommer att presenteras efter hand på www.journalistikvt09.blogspot.com
Där finns också länkar till mina kursares bloggar. Mina bidrag kommer att presenteras här. Välkommen att ta del och tycka till! 

/Annelie